Work out beats Burn out

De combi van sport en healthy food voor een gezonde leefstijl is momenteel een hot item in ons dagelijkse leven. De fitchicks vliegen je om de oren en iedereen is in de ban van zijn/haar work outs, macro’s, persoonlijke body-progress en ga zo maar door…. we kunnen stellen; het is hip and happening!

Ook voor mij is dit een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Niet omdat ik nou zo nodig een fitchick wil zijn, maar omdat ik het belangrijk vind om goed voor mijn lichaam te zorgen. De opdonder die dat lichaampie van mij door de burn out heeft gehad is niet niks, daarom wil ik er juist lief voor zijn!

In de eerste periode van mijn burn out was ik niet eens in staat om te bewegen, alles maar dan ook alles was teveel. Na verloop van tijd zette ik langzaamaan weer 5 stappen buiten de deur en 5 stappen terug naar de voordeur (ik overdrijf niet) en was he-le-maal kapot daarna… ik had totaal geen kracht en conditie meer. Heel langzaam bouwde ik dit weer op en zo liet ik de 10 stappen achter mij en maakte ik weer een klein ommetje. Stap voor stap kwam er weet iets van conditie tot stand. In samenspraak met mijn psycholoog besloot ik op den duur contact op te nemen met een personal coach bij de sportschool om mijn opbouw van kracht en conditie op te pakken. Dit moest heel precies en voorzichtig aangepakt worden, want over de grens gaan betekende per direct een stap terug.

Pfoeh… dit was toch wel even spannend! Met knikkende knieën ging ik het gesprek in, hoe moest ik dit ooit allemaal weer gaan doen? Gezamenlijk werd een persoonlijk plan opgesteld en daar ging ik. 5 kilo, het lichtste gewicht… ik kreeg het niet omhoog. Mijn journey van burnie naar een gezonde, fitte dame was begonnen. Net als de algehele periode van een burn out ging ook dit gepaard met vallen en opstaan.
Wel merkte ik al heel snel dat het sporten mij heel goed deed, ik had weer een doel. Zo noemde ik het destijds dus ook maar ‘mijn werk’. 😉
Het werken aan de betere versie van jezelf, weer gericht ergens naartoe gaan… én om te merken dat mijn hersenspinsels voor heel even gewoon stil stonden deden echt goed. Wat een verademing!

Het ging steeds beter, die 5 kilo werd al snel een makkie en van een kwartiertje bouwde ik op naar een half uur sporten om uiteindelijk ineens een uur sporten vol te kunnen houden. Trainingsschema’s werden bijgesteld en steeds kwam ik een stukje verder. Een heel lekker gevoel, wat maakte dat ik mij ‘gewoon’ weer een beetje een normaal mens begon te voelen. Maar wat ik het allerleukste aan deze periode van opbouw en progressie vond, was dat ik steeds dichterbij mijn einddoel; de groepslessen kwam. Want oh, daar word ik toch altijd zó blij van!

13167312_1716793548572237_1968908890_n

Sport is voor mij echt een heel belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Het is mijn medicijn, het maakt mij blij en zorgt dat alle hersenspinsels even ‘on hold’ staan. Ik ben er gewoon van gaan houden en heb het nodig om ‘normaal’ te kunnen functioneren.
Het sporten heeft mij dus echt geholpen bij het herstellen van de burn out. Hoe zwaar en moeizaam het in het begin ook was, het heeft ervoor gezorgd dat mijn body en mind langzaamaan gereset werden en een frisse doorstart konden maken. Zojuist heb ik het tikken van deze blog ook even onderbroken om tussendoor een les bodyshape te volgen. En wederom kan ik zeggen, wat was dat even fijn!

De lessen bodyshape, bodypump, kickfun, bodybalance en yoga zijn favoriet en zorgen dat lichaam en geest in balans zijn. Dat is voor mij een heel fijn gevoel, actie in combinatie met rust/ontspanning.
Je lichaam is een kostbaar instrument en geeft exact aan hoe jij je voelt. Wees dus lief voor je lijf en ga niet voorbij aan de signalen die het afgeeft. Een juiste balans in sport, voeding en genietmomentjes maken gelukkig!

Mocht jij momenteel in een soortgelijke situatie zitten, dan hoop ik echt dat je hier een beetje kracht uithaalt. Laat mij vooral weten in de comments wat sporten voor jou doet en wat jouw beweegreden om te sporten is? Vind ik leuk en ik ben heel benieuwd!

Een sportief weekend lieve allemaal! ♥

12383239_479828612217990_118876409_n

4 gedachten over “Work out beats Burn out”

 1. Lieve sporty spice! Ten eerste: wat heb je weer een goed blog geschreven. Word er altijd zo blij van ? sporten is voor mij lekker m’n hoofd leeg maken, tot het gaatje gaan en voelen dat je hard getraind hebt, je fit voelen en daardoor energie krijgen en daarna lekker voldaan op het bankje te vallen. Heel fijn!
  Laten we lekker zo doorgaan! Ga je ook een keer mee bootcampen? Is zo fijn; lekker hard gaan in de buitenlucht! Weet zeker dat jij dat ook erg leuk vindt! ???

  1. Wat weer een heerlijke reactie van jou lieve Feik, daar word ik dus heel erg blij van! Sporten is voor ons een fijne uitlaapklep en iets wat we echt nodig hebben. ♥ Samen bootcampen lijkt mij heel erg leuk, wil altijd nog eens doen! Kom snel eens naar je toe en dan gaan we er samen voor sporty spice van me!
   Hele dikke kus en thanks voor al je lieve support @ A Cup Of Marley! xxxx

 2. Lieve Marleen, ik ben even je blogs aan het teruglezen hoor! Wat schrijf je goed en eerlijk en wat mooi dat je sporten als uitlaatklep hebt gevonden. Dat dit zo’n helende werking heeft gehad op jouw burn out is toch echt fantastisch? Dit heb je helemaal zelf gedaan! Knap hoor hoe je dit zelf allemaal hebt gedaan en hoe je deze levensstijl hebt opgebouwd. Ik ga snel even verder lezen 😉 Veel liefs, Merel

  1. Wat een onwijs lieve reactie Merel, dankjewel! Stap voor stap kom ik er steeds meer achter wat ik fijn vind en wat ik nodig heb… het is reis gevuld met vele obstakels, niet makkelijk, wel nodig! 🙂 Leuk dat je even lekker terug hebt zitten lezen! Geniet van het weekend meis, hoop dat je ook langzaamaan weer wat bijkomt en weer wat meer rust vindt. Je bent een kanjer! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *