Discover the world

‘Travel is the only thing you buy that makes you richer………..’

Deze quote is het echt helemaal voor mij, zoals jullie hier eerder hebben kunnen lezen, ik ben dol op reizen!! Reizen maakt mij echt gelukkig, ik hou van andere culturen, geuren, kleuren, mensen, de natuur en ga zo maar door.
Naast genieten en het opsnuiven van een andere cultuur is reizen ook nog eens enorm leerzaam. Al vele mooie reizen heb ik tot dusver van mijn lijstje af mogen strepen, dit hoop ik dan ook nog heel lang te mogen doen. Er zijn namelijk nog genoeg leuke bestemmingen te bedenken!

De reis die mij als mens het meest heeft doen groeien is mijn reis naar Zuid-Oost Azië geweest. Na mijn studie ben ik in m’n uppie de wijde wereld in getrokken. Samen met mijn rode backpack, die ik omgedoopt had tot: Mr. Backpack trok ik richting Azië voor een halfjaar vrijheid en blijheid. Doodeng vond ik het om in mijn eentje te gaan reizen, maar tegelijkertijd stond ik te popelen en was ik toch ook wel heel nieuwsgierig naar het avontuur dat mij te wachten stond.
Hoe zou ik dit klusje gaan klaren? Alleen, ver weg en zonder mijn familie en vrienden om mij heen?

IMG_9039

Deze reis is het beste wat ik ooit gedaan heb en ik blik nog zó ontzettend vaak terug op ‘mijn’ maanden. Wat heeft mij dit goed gedaan, ik heb er zoveel van geleerd en het is mijn beste beslissing ever geweest om dit avontuur alleen aan te gaan.

Denk jij erover na om alleen te gaan reizen, maar vind je het spannend en twijfel je hierdoor of je dit wel moet gaan doen? Vandaag een terugblik op mijn reis en enkele tips waarom alleen reizen juist leuk is en zeker aan te raden is!

C o n t a c t
Voor vertrek zag ik voornamelijk beren op de weg m.b.t. het alleen zijn. Ik dacht… ‘zul je zien, zit ik daar in een wildvreemd land en ben ik dag in dag uit only the lonely, ontmoet ik helemaal niemand en wat dan?!’. Nou, ik kan je verzekeren, je bent echt niet alleen als jij niet alleen wilt zijn. In de 6 maanden dat ik weg ben geweest ben ik amper alleen geweest. Wanneer ik dat wel was, was dit puur omdat ik dat zelf wilde en hier behoefte aan had.

Er zijn zoveel mensen die je ontmoet tijdens het reizen: in je hostel of appartement, tijdens activiteiten die je gaat ondernemen, in een barretje waar je een drankje gaat doen, tijdens het ontbijt, gedurende een ellenlange busrit en ga zo maar door. Je ontmoet constant mensen en raakt makkelijk aan de praat. Backpackers zitten echt overal en je ontkomt eigenlijk niet aan ze!
Vergeet ook niet dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en de ‘vibe’ echt gericht is op… hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Vaak loop je elkaar bij toeval ook gewoon weer tegen het lijf op een totaal andere plek, heeft een ieder weer nieuwe mensen ontmoet en vorm je een nieuwe, gezellige groep voor een avond, dag, week… waar je maar zin in hebt!

Echt, maak je hier geen zorgen over, je ontmoet de één na de ander. En een groot voordeel aan het alleen reizen is; ben je iemand helemaal beu? Tot bubbels en je vervolgd weer lekker je eigen weg… Ideaal!

Z e l f s t a n d i g h e i d
Wanneer je alleen reist wordt je zelfstandigheid enorm op de proef gesteld. Je zit in een vreemd land, kent de taal niet en toch moet je je eigen zaakjes regelen. Er is niemand die dit voor jou gaat doen of oppakken, dit is jouw volledige verantwoordelijkheid. Een slaapplek voor de nacht, eten, activiteiten, je budget beheren, je spullen veilig stellen, een bootticket, een bus, treinreis of binnenlandse vlucht en/of tussentijdse shuttle om van A naar B te komen… alles moet je zelf organiseren en je dient altijd alles zelf te blijven checken. Want ja.. je bent nou eenmaal niet in NL, ons kikkerlandje waar alles goed georganiseerd is. Maar weetje wat nou zo leuk is? Dit gaat je lukken!

Tuurlijk, dit gaat zo nu en dan met vallen en opstaan. Je loopt altijd tegen bepaalde zaken aan die je achteraf beter anders aan had kunnen pakken. Dit is dan ook per direct de leer die je eruit trekt en meeneemt in een volgende situatie.

Het leven van een backpacker gaat eigenlijk voornamelijk over rozen (klinkt aantrekkelijk he?), je richt je leven exact zo in zoals jij dat wilt. Per dag kijk je wat jij leuk vindt en waar jij zin in hebt.. niks moet en niksen mag! 😉
Toch loop je soms ook tegen vervelende zaken aan, je wordt bijvoorbeeld hoe dan ook een paar keer flink afgezet. Hier kan je op zo’n moment enorm kwaad om worden (trust me I’ve been there), maar het heeft geen zin om je hele dag te laten verpesten door zoiets onbenulligs, it’s part of the job. Probeer je schouders op te halen, maar blijf alert! Want hoe lief en leuk de meeste mensen ook zijn… er zijn genoeg mensen die uit zijn op geld en jou als een wandelend dollarteken zien.

Hou je koppie erbij!

Z e l f v e r t r o u w e n
Alleen reizen geeft je zelfvertrouwen een flinke boost! Naast die fantastische bruine teint die jou lekker laten shinen en je zelfbeeld een opkikker geeft, zijn er nog meer punten die je zelfvertrouwen boosten.

Wanneer jij inziet dat jij je eigen zaakjes goed geregeld hebt, je rond banjert met je backpack op je rug, veilig van A naar B komt, voor jezelf opkomt, een beetje leuk kan spelen met het afdingen enz… dan voel je je echt wel even heel stoer hoor. En hey, mag je ook even?
Je doet het dan toch allemaal maar mooi even in je uppie en je redt je prima. Dat is wel een schouderklopje voor jezelf waard toch?

Het gevaar dat hierin schuilt is dat je vervolgens (misschien) gaat denken de hele wereld aan te kunnen, helaas is dat nou nét niet het geval! Bewaar de Hollandse nuchterheid en ga niet naast je schoenen gaan lopen oké?! 😉 Maar beetje trots mag je natuurlijk wel op jezelf zijn!

Y o u ‘r e  i n  c h a r g e !
Het allerlekkerste, fijnste -en leukste van het  alleen op reis gaan is dat je ‘eigen baas’ bent! Jij bepaald waar je gaat en staat, met wie je dit doet en wanneer je dit doet. Je kan volledig je eigen plan trekken en hebt met niemand rekening te houden…. F I J N ! !
Heb je een leuke reisbuddy gevonden? Superleuk om samen een reisplan op te zetten en een tijdje met elkaar op te trekken, maar kom je iemand tegen waarvan je denkt ‘mwauh mwauh’, lekker wegwezen!

Zelf ben ik een Deens meisje tegengekomen tijdens mijn reis, dit was Sandra. Met haar heb ik een geweldige tijd gehad en uiteindelijk reisden we – zonder dat we dit door hadden – zomaar 2 maanden samen. Nog altijd noem ik haar het cadeautje van mijn reis, wat een geluk dat ik zo’n geweldig mens heb mogen leren kennen. We deelden alles met elkaar en waren 24/7 bij elkaar, irritaties? None! Ons afscheid was dramatisch, alsof we liefdesverdriet hadden! Maar het leuke is, nog steeds hebben wij contact met elkaar, dit vind ik zo bijzonder!

IMG_9040

Twijfel je er nu nog of het alleen reizen jou wel gaat lukken? Nee toch? Ik kan maar één ding zeggen; “ga dit avontuur aan en ga aan de slag!”. Sparen, maak je reisplannen concreet, bereid je goed voor, weet welke benodigdheden van belang zijn en dan: inpakken die backpack! Op naar jouw avontuur…. de wereld ligt aan je voeten! Vertel, waar gaat jouw volgende reis naartoe? ♥

IMG_9036
IMG_9038
IMG_9037

2 gedachten over “Discover the world”

  1. Leuk geschreven! En ik ga deze blog als achterhand houden, als ik het even niet meer zie zitten dat alleen in een ver land..
    Welke landen heb je allemaal bezocht tijdens je reis?

    1. Wat leuk om te horen Ilse, tof dat je de blog bent gaan lezen! Vind het heel dapper van je dat je dit avontuur in je eentje aangaat, stoer! Ik ben in Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Indonesië geweest… beste tijd ever!
      Als je vragen hebt of als je het even niet ziet zitten, let me know. Ik ben altijd in voor een peptalk op z’n tijd! 🙂 Geniet en laat het allemaal maar gewoon gebeuren, dat maakt dat je de mooite, leukste en gekste avonturen beleefd. Je kunt het! Liefs Marleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *